En vandaag… voor de vrouw!

‘Vandaag voor de vrouw’ staat er al meer dan een week voorop de displays van de rode Transmilenio-bussen die Bogotá doorkruisen. ‘Hoy por la mujer’. Omdat iemand bij het busbedrijf vergeten is de tekst na 8 maart/Vrouwendag weg te halen, blijft het dus nog lange tijd ‘onze’ dag. En dat is natuurlijk meer dan terecht. Zeker in Colombia, dat van alle Latijns-Amerikaanse landen op een trieste tweede plaats staat als het gaat om geweld tegen vrouwen, volgens een studie van het United Nations Development Program (UNDP) en UN Women van eind 2013. Er kan hier kortom niet genoeg aandacht worden gegeven aan de rechten van de vrouw.
Toch is dat niet bepaald de insteek die de meeste Colombianen geven aan de viering van Internationale Vrouwendag.

Rolbevestigende aanbiedingen
Zucht. Ik had het al zien aankomen. Net als vorige jaren hing de stad al ruim voor 8 maart vol met Moederdag-achtige versieringen en stunten winkels met rolbevestigende ‘Vrouwendag’-cadeautjes voor moeders, dochters, echtgenotes en minnaressen.
Feliz Dia Mujer_PinkOok is mijn Facebook pagina in deze periode weer heftig pastelroze en rozenrood gekleurd. Mijn FB timeline is overspoeld met soft-focus plaatjes van barbiepopachtige vrouwenportretjes en bloemboeketten met zijden linten. Stichtelijke odes aan de vrouw als geefster van leven en als zichzelf wegcijferende muse buitelen over elkaar heen. In schuingedrukte sierletters en omlijnd met krullen en rozen, natuurlijk.

Je bent licht en universum
Een van de meest opmerkelijke voorbeelden van Waar-is-Internationale-Vrouwendag-Nou-Juist-NIET-Voor-Bedoeld is wat mij betreft wel deze hommage (vertaling uit het Spaans – ik ben zo dicht mogelijk bij de originele tekst gebleven). Even lachen, maar wel met een bittere nasmaak:
‘Je bent vrouw
Je bent licht en universum
Je bent zachtheid en kracht

Vrouw, vol goede eigenschappen
Gezegend door God
Om leven te geven aan leven’

Nog een kleine greep uit de collectie:

Mujer ExitoVrouwSucces’ (‘Mujer … Exito’) zijn de twee meest in het oog springende woorden uit het kapsel van deze hippe chick. Ok, Prima!

Maar dan… de enige andere gehighlighte ‘vrouwelijke’ eigenschap die enig verband houdt met de filosofie achter Internationale Vrouwendag die ik kan ontdekken is: professionaliteit.
Verder springen helaas alleen in het oog: toewijdingliefdepassieschoonheidtederheidcommitment… en ga zo maar door.

Er is nog een lange weg te gaan naar gelijkheid van vrouw en man op het gebied van werk, inkomen, invloed en macht, en: beeldvorming.

 

 

Ontzag voor de Here
Ook God en Jezus worden er regelmatig bij gehaald in de Vrouwendag-felicitaties op mijn Timeline. Wat leest deze warm glimlachende vrouw die er lekker casual bij zit met wild krullend haar, strakke jeans en blote voeten?
O, de Bijbel natuurlijk:
Uiterlijke schoonheid is bedrieglijk
en verdwijnt;
Maar een vrouw, die ontzag heeft voor de Here,
verdient bewondering en lof
Spreuken 31:30

Zee met prachtige handen
Curieus is tenslotte ook de Vrouwendag-felicitatie van de onderdirecteur van de regionale Gezondheidsdienst van het SENA, het Colombiaanse Arbeidsbureau, in de provincie Antioquia (bekend van de hoofdstad Medellin). Dat een overheidsinstantie deze tekst op haar website publiceert geeft te denken over de stand van zaken als het gaat om vrouwenbeleid – precies waar die eerder genoemde studie van UNDP en UN Women over gaat…
SENA Feliz Dia de la Mujer

De tekst wringt niet alleen in mijn vertaling, maar ook in het Spaanse origineel. Zou Chef Gezondheidsdienst deze aan de vooravond van 8 maart in een poëtische bui misschien zelf hebben verzonnen?

‘Een vrouw is het licht op ons pad, is de deugd die samen groeit met rozen, is liefde geschonken met zoveel oprechtheid, haar woorden leiden onze passen, haar liefde maakt ons zachter en ze is een zee met altijd prachtige handen’ 

 

Lesbo Heksen Collectief
Kan dit ook anders, alstublieft? Ja, er zijn tegengeluiden. En dan meteen ook lekker radicaal, zoals deze bijvoorbeeld:

Igualdad de genero 8 de marzo Colectivo Lesbrujas‘Hier hebben jullie je gender gelijkheid
Voor een rebelse en feministische
8 maart!’

Een andere soortgelijke afbeelding zegt:
‘Este y todos los dias
Subversión lesbofeminista!’

‘Vandaag en alle dagen
Lesbofeministische subversie!’
Was getekend: Lesbo Heksen Collectief (een groep dames die aan de URL te zien in Mexico huist).
Ook dit past in de Latijns-Amerikaanse cultuur van tegenpolen, waar de meerderheid heel conservatief en godvruchtig is, en een minderheid heel links en radicaal. Een mainsteam middenmoot is er wel, maar veel minder zichtbaar.
Hm. Als gematigd-progressieve Noord-Europeaanse identificeer ik me nou ook weer niet meteen met dit ándere extreem van vrouwenbeeldvorming.
Want waar het gewoon op neerkomt is als je het mij vraagt gewoon dit:
Queremos Derechos NO Flores

 

 

 

 

We willen RECHTEN, GEEN rozen

Op 8 maart, en alle andere dagen van het jaar. In de wereld, en een beetje extra hier, in Colombia.

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.