Babykamer met vleermuizen

Nichtje SiaraTerug in Colombia blijkt in mijn directe omgeving een babyboom te hebben plaatsgevonden. Familieleden en vrienden die een paar jaar geleden nog eeuwig single leken te blijven of stellig beweerden hun carrière boven poepluiers te verkiezen, zijn ineens allemaal voor de bijl gegaan. En er zijn opvallend genoeg vooral meisjes gebaard. Ook opvallend: de meeste baby’s zijn mixbaby’s uit gemengde relaties – Colombiaans-Europees, wit-zwart – en hebbe meestal ook nog eens bijzonder exotische namen.

Geamuseerd observeer ik hoe cultuurverschillen al in de babykamer beginnen.

Viviana, vriendin van Jeyffer’s oudere broer Nino, beent instabiel maar blij naar de keuken als we langskomen. Hun piepkleine dochtertje Siara laat ze in de armen van Nina achter op bed: ‘Toe nou, zing een liedje voor haar Nini, dan kan Siara Nederlands leren! Zing haar maar lekker in slaap.’ We treffen Viviana en dochter op een bijzonder moment: het is dag 41 na de geboorte. La Dieta, ‘Het Dieet’, is vandaag voorbij. In haar keuken begint Viviana voor het eerst in al die tijd met het bereiden van een mals kippetje.

Het Dieet. Een oude traditie, maar veel vrouwen doen er nog steeds aan hier in Colombia. Veertig dagen lang niet naar buiten gaan met je baby, maar binnenblijven in bed. Veertig dagen lang geen vast voedsel, alleen bouillonnetjes eten. En dat eten, vertelt Viviana, moet bij voorkeur klaargemaakt zijn door een bijzondere persoon in je omgeving, gewoonlijk je moeder. Het is ook een spirituele ervaring volgens Viviana. Een periode waarin je samen bent met je kind en verder alleen met enkele vertrouwde personen uit je directe omgeving. Een fase van rust, van nadenken en contemplatie.

Nina en baby EmiliaEen paar straten verderop woont mijn Duitse ex-collega Petra, die met haar Colombiaanse vriend ook een dochtertje heeft gekregen. Emilia heet het kleintje – zo ongeveer de enige gewone meisjesnaam die ik ben tegengekomen in deze tsunami van nieuwgeborenen. Voor Petra geen Dieet. Maar wel: opperste rust voor haar baby. Vergeleken met Siara, die een weekje ouder is dan Emilia en door haar ouders enthousiast in de armen van bezoekende familieleden en vrienden wordt gedropt en ook met het volste vertrouwen bij vierjarige Nina op schoot wordt achtergelaten, is Emilia meer een soort porseleinen poppetje. Aanraken mag van haar moeder, maar alleen met gedesinfecteerde handen en héél voorzichtig. Zodra het voor baby tijd is om te gaan slapen gaat de deur van de slaapkamer dicht om het meisje in uiterste rust in slaap te wiegen. En als Petra haar baby in de wandelwagen meeneemt naar een restaurant voor een lunch met vriendinnen, maant ze de ober om de muziek zacht te zetten.

Hollandse mama Heidi op haar beurt heeft weer andere zorgen. Ze woont met haar Colombiaanse man Jeffrey en hun baby Oshana van drie maanden in een mooie houten finca in de bergen. Maar zeker nu de baby er is, is het tijd om de gaten in het dak van het huis te dichten. De vrienden met wie ze hun weelderig begroeide stuk land delen willen die klus wel even voor haar klaren. Maar door het gesjor aan het dak worden de vleermuizen die onder de dakrand wonen opgeschrikt en fladderen de kamer slaapkamer binnen. Daar cirkelen ze verontwaardigd rond boven de wieg van baby Oshana. Heidi is door het dolle heen.

Op de veranda zit haar ColombiaansMamas Heidi en Paola met babiese vriendin en medebewoonster Paola, zelf moeder van twee kinderen. Haar jongste van negen maanden ligt op de houten vloer kirrend met felgekleurd maar stoffig speelgoed te spelen. Nu en dan veegt moeder het ergste vuil ervanaf, zoals wanneer dochterlief op speeltjes sabbelt die ze eerst in de aarde van de bloempotten op de veranda heeft gestopt. Paola moet daar alleen maar om lachen. ‘Itzanaya heeft weer eens aarde gegeten!,’ zegt ze dan. Ook van de vleermuizen maakt ze geen punt. ‘Ach,’ zegt Paola luchtig, ‘die beesten doen niks hoor!’

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.